Environmental impact of tourism and its relationship with financial management and accounting

  • Carmen Hernando Vivar Universidad Autónoma de Madrid
  • Beatriz Narbona Reina Universidad Autónoma de Madrid
  • Laura Vidal Serrano Universidad Autónoma de Madrid
  • Nadia Temli Romero Universidad Autónoma de Madrid

Abstract

Given the cultural shift occurred in recent years, the environment provides natural resources, and many of the essential attractions for the tourism sector. Therefore, its protection is crucial for long-term viability. Both financial management and accounting are essential tools for measuring and controlling the economic and environmental aspects of tourism activities. Besides, the current assistance of artificial intelligence (AI) plays a pivotal role in optimizing processes and data analysis, not only in accounting but also in environmental and tourism contexts.

According to the World Tourism Organization (UNWTO), approximately 20% of carbon dioxide (CO2) emissions are attributed to tourism-related activities. This underscores the importance of environmental measurement in accounting for the analysis and evaluation of businesses.

This communication highlights the characteristics and consequences of the relationship between the environment and accounting management in the field of tourism. The measurement and control of resources and costs in tourism businesses identify areas for improvement in terms of sustainability and efficiency, contributing to environmental conservation and enhancing the profitability of companies in this sector.

Therefore, this paper presents an approach to a proposed model where environmental initiatives and their impact on the financial and management accounting of tourism companies are quantified in monetary terms.

References

Amat, J. M. (2008). Control de Gestión: una perspectiva de dirección. Barcelona: Gestión 2000.
Banco de España. (2020). Contribución del Turismo al PIB. https://www.bde.es/wbe/es/ (Consultado el 20 de diciembre de 2023)
Budeanu, A., et al. (2016). Sustainable tourism, progress, challenges and opportunities: An introduction. Journal of Cleaner Production, 111, 285–294.
Butler, R. W. (1999). Sustainable tourism: A state‐of‐the‐art review. Tourism Geographies, 1(1), 7–25.
Castelló Taliani, E. (2003). Necesaria integración de los sistemas de control de gestión estratégico y operativo. AECA: Revista de La Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas, No 64, 48-49.
Comisión de Contabilidad de Gestión de ACCID. (2010). Manual de Control de Gestión. Diseño e Implementación de Sistemas de Control de Gestión. Barcelona, España: Ed. Bresca Profit.
Dey, P.K., et al. (2018a). Environmental management and corporate social responsibility practices of small and medium-sized enterprises. Journal of Cleaner Production, Vol. 195, 687-702.
Dey, P.K., et al. (2019). Could lean practices and process innovation enhance supply chain sustainability of small and 34 medium-sized enterprises? Business Strategy and the Environment, Vol. 28, Issue 4, 582-598.
Dey, P.K., et al. (2020a). The impact of lean management practices and sustainable oriented innovation on sustainability performance of small and medium sized enterprises: Empirical evidence from the UK. British Journal Management, 31(1), 141-161.
Dey, P.K., et al. (2020b). Circular economy to enhance sustainability of small and medium‐sized enterprises. Business Strategy and the Environment, Vol. 29, Issue 6, 2145-2169.
Díaz, J. A. (2018). El reto: mejorar la eficiencia en el sector hotelero. Congreso Edificios Energía Casi Nula. https://www.construible.es/comunicaciones/reto-mejorar-eficiencia-energetica-sector-hotelero (Consultado el 20 de diciembre de 2023)
Entorno Turístico, La Economía Circular en el Turismo. (2017). https://www.entornoturistico.com/la-economia-circular-en-el-turismo/ (Consultado el 18 de diciembre de 2023)
Eppler, M.J. y Hoffmann, F. (2012). Managing the Risks and Rewards of Environmental Sustainability. Innovation Management, Policy y Practice, vol. 14, 388-403.
Fennell, D.A. (2015). Ethics in Tourism. En Moscardo, G., Benckendorff, P. (Eds.) Education for Sustainability in Tourism. CSR, Sustainability, Ethics & Governance. Berlin: Springer.
Forés Julián, B. y Camisón C. (Eds.) (2022). Sustainability Performance in the Tourism Sector. Special issue of Sustainability. https://www.mdpi.com/journal/sustainability/special_issues/Sustainability_Performance_in_the_Tourism_Sector (Consultado el 20 de noviembre de 2023)
García, M., & López, M. (2022). Contabilidad medioambiental y desarrollo sostenible en el sector turístico. Estudios y perspectivas en turismo. 31(1), 1-25.
Gaztelumendi, I., Tari. A. y Mora, D. (2019). Informe-sobre-economía-circular-aplicada-al-turismo-okm. https://www.segittur.es/wp-content/uploads/2019/09/Informe-sobre-economi%CC%81a-circular-aplicada-al-turismo-ok.pdf (Consultado el 18 de diciembre de 2023)
Gössling, S. (2013). Climate policy and tourism. En Holden, A. y Fennel, D. (Eds.) Routledge Handbook of Tourism and the Environment. New York: Routledge. 421-434.
Gössling, S., Scott, D., & Hall, C. M. (2012). Tourism and water: Interactions, impacts and challenges. Bristol: Channel View Publications.
Gõssling, S. Hall, C.M. y Scott, D. (2015). Tourism and Water. Bristol: Channel View Publications.
Gõssling, S. Hall, C.M. y Scott, D. (2017). Tourism and WaterTourism and Water. Journal of Tourism Futures, 3(1), 81-82.
Hall, C. M. (2008). Tourism Planning: Policies, Processes and Relationships. London: Pearson Education.
Harrison, D. (Ed.) (2001). Tourism and the Less Developed World: Issues and Case Studies. Cabi Digital Library. eISBN: 978-0-85199-704-9.
Hernández, E., & Martín, M. (2019). Contabilidad y gestión medioambiental en empresas turísticas. Revista de Contabilidad y Auditoría. 25(2), 139-162.
Hervella Baturone, E. (2018). Turismo sostenible en la ciudad de Madrid. Revista Electrónica de Medioambiente UCM. https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag120408/ARTICULO_2_M+A2018.2.pdf (Consultado el 18 de noviembre de 2023)
Hess, D. (2014). The Future of Sustainability Reporting as a Regulatory Mechanism. En D. Cahoy & J. Colburn (eds.) Law and the Transition to Business Sustainability. Pennsylvania: Pennsylvania State University. 125-139. https://doi.org/10.1007/978-3-319-04723-2_7
Hosteltur. (2016). La sostenibilidad, asignatura pendiente del sector hotelero español | Hoteles y Alojamientos. Hosteltur: Toda la información de turismo. https://www.hosteltur.com/114752_sostenibilidad-asignatura-pendiente-sector-hotelero-espanol.html (Consultado el 18 de noviembre de 2023)
Hosteltur. (2019). Los hoteles más circulares del mundo… y algunos son españoles | Innovación. Hosteltur: Toda la información de turismo. https://www.hosteltur.com/133030_los-hoteles-mas-circulares-del-mundo-y-algunos-son-espanoles.html (Consultado el 15 de diciembre de 2023)
IHCS (2018). Gestión hotelera sostenible. https://www.ihcshotelconsulting.com/es/blog/gestion-hotelera-sostenible/ (Consultado el 20 de diciembre de 2023)
Instituto Nacional de Estadística (INE) de España. (2019). Encuesta de Movimientos Turísticos en Fronteras (Frontur). https://www.ine.es/ (Consultado el 19 de diciembre de 2023)
Issuu (2019). Proveedores Hosteltur 30—Sostenibilidad. https://issuu.com/hosteltur-2019/docs/proveedores-hosteltur-30-sostenibil (Consultado el 20 de diciembre de 2023)
Ivars, J. et al. (2001). Planificación y gestión del desarrollo turístico sostenible: Propuesta para la creación de un sistema de indicadores. Proyecto METASIG (Ref.1FD97-0403 (CICYT)). Documento de trabajo nº 1. Instituto Universitario de Geografía, Universidad de Alicante.
Lizcano Álvarez, J. (1996). La Contabilidad de Gestión como Instrumento de Optimización en el Espacio Microeconómico. En La contabilidad de gestión en los 90: 50 artículos divulgativos. Jesús Lizcano Álvarez (coord.). Madrid: AECA. 41-44. ISBN: 84-86414-76-8
Martínez, M., & García, M. (2021). La contabilidad medioambiental en el sector turístico: análisis de la situación actual y propuestas de mejora. Revista de Contabilidad y Auditoría. 27(1), 99-124.
Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. https://www.mincit.gov.co/minturismo/calidad-y-desarrollo-sostenible/politicas-del-sector-turismo/politica-de-turismo-sostenible/politica-de-turismo-sostenible-9.aspx. (Consultado el 18 de diciembre de 2023)
Ministerio de Industria y Turismo: Industria y Pyme. (s.f.). Estadísticas y publicaciones sobre PYME. https://industria.gob.es/es-es/estadisticas/paginas/estadisticas-y-publicaciones-sobre-pyme.aspx (Consultado el 20 de diciembre de 2023)
Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico de España (2020). Informe de Residuos Generados. https://www.miteco.gob.es/ (Consultado el 29 de noviembre de 2023)
OCDE (Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos) (2015). https://www.oecd.org/economy/El-futuro-de-la-productividad.pdf (Consultado el 29 de noviembre de 2023)
Organización Mundial del Turismo (OMT) (2019). Tourism Statistics. https://www.unwto.org/tourism-statistics (Consultado el 28 de diciembre de 2023)
Schaltegger y Burritt (2017). Contemporary Environmental Accounting: Issues, Concepts, and Practice. Londres, Routledge. ISBN: 9781351282529. https://doi.org/10.4324/9781351282529
Secretaria de Estado Turismo de España (2019). Directrices-estrategia-turismo-sostenible. https://turismo.gob.es/es-es/estrategia-turismo-sostenible/Documents/directrices-estrategia-turismo-sostenible.pdf (Consultado el 29 de noviembre de 2023)
Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN) (2020). Biodiversity and Protected Areas Management. https://www.iucn.org/theme/protected-areas/our-work/biodiversity-and-protected-areas-management (Consultado el 29 de noviembre de 2023)
Vayoil (2019). La sostenibilidad, el nuevo atractivo turístico del sector hotelero. https://www.vayoiltextil.es/la-sostenibilidad-el-nuevo-atractivo-turistico-del-sector-hotelero/ (Consultado el 29 de noviembre de 2023)
Published
2024-03-18
How to Cite
Hernando Vivar, C., Narbona Reina, B., Vidal Serrano, L., & Temli Romero, N. (2024, March 18). Environmental impact of tourism and its relationship with financial management and accounting. Journal of Tourism and Heritage Research, 7(2), 12-27. Retrieved from http://www.jthr.es/index.php/journal/article/view/549